Sunday, March 25, 2012

Menjadi Sang Bohemian.....

21 : 15, tammat memasuki dunia sang bohemian.......

ini buku ni, yang aku tengah bace ni karya Mursyidan Ismail ni dipanggil dengan tajuk #SangBohemian.....kenape aku beli buku ni seyh! semue gara gara aloy paradoks yang mengembor-gemborkan buku ini konon konon nye hebak sangat. semalam after aku beli, aku belek belek kejap dalam bus seryes, first impression cam ah ape ke bangang seyh beli buku nih, mood macam tak boleh nak masuk jek.....pastu buku tolak tepi.arini baru nak try bace slow slow....semalam biler beli tak pikir ape pon, seryes. biase kalau beli buku aku ade la belek2 sket, masuk ke tak dengan jiwe, exception utk langit vanilla sebab buku tu adik aku suroh beli....lg plak aloy menyucuk nyucuk "gemar kegiatan yang menawarkan sesuatu yang menghantar diri ke batas nyata dan ilusi....n based on review ade org suke and ade yg tak suke. aku okey je, n aku ta paham kenape org tu tak suke. lantak ngko lah.

buku ni menceritakan tentang -Tirani - si Sang Bohemian yang jiwenye kompleks, kepalenye keras, gayenye pemalas, dan misainya lebat.....hidup berteraskan akal fikiran, mengejar ruang kosong yang hampa, mencari entah ape namanya.....belajar dekat UITM PUNCAK ALAM....dan suka melepak dekat kandang dan Bukit Juara......hidup beliau ditemani Resap, Deru n Deki....kawan baik giler for the first then bertukar jadik rival bila dah lama. aku ingat cerita ini akan happy ending sampai habis rupenye tak.... tajuk Sang Bohemian mmg tak tercapai akal aku pun nak pikir cerite die mcm ni, aku ingat cerita ni hanye utk Sang Bohemian sorang tapi actually utk dia, buku catatanya dan manusia berlabel....

Resap makhluk jantan yang boleh buat perempuan melutut kat kaki beliau n bak kate Tirani setakat beliau hidup semue perempuan boleh cair dengan gaye ala ala david beckam nye itu....tapi kematiannye menyedihkan hati makwe, mati mengejut. aku tak tau kenape penulis tak melanjutkan kematian Resap, boleh melengkapkan jalan citer dan isu gambo bogelnye dengan Suci......kalau aku, aku akan buat Suci yang meletak racun pembunuh dalam minuman Resap time makan kat kandang sebab die nak menagih kasih kat Tirani plak.kahkahkah.....

si Deru plak lain citernye, aku ingat watak die ni statik, yakni baik semata mata, rupenye jantan semue sama tak boleh pakai jugak. kahkah. Deru ni lagi jahanam, pergi buat seks dengan Roalie kat puncak Bukit Juara. padahal utk bab bab terawal novel, Tirani siap berangan nak bertukar jantung dengan Deru sebab Deru ialah makhluk pengawal masalah yang berjaya...utk bab terakhir si Deru antara paling saitan jugak sebab backstab member sendirik. aku rase banyak member yang aku pernah jumpe berperangai macam Deru ni, depan engko nampak tenang, belakang astagfirullahalazim.....and start dari Roalie mengandung Deru jadik tak keruan, sampai membelasah Tirani....kasihan....

si Deki, imam muda pilihan, ustak dalam rumah sewa beliau, yang sering mentarbiah member member beliau....Tirani selalu kene bebel dan dihukum oleh si Deki ni sebab mengamalkan gaya hidup Sang Bohemian yang tak berpenghujung.....selalu membagitau hukum sesuatu perbuatan dan menimbang amalan dosa n pahala member serumah beliau....sebabkan gaya so islamic beliau tu lah Tirani tak bley nak masuk.....bajet baik, alim, padehal....ade part die pergi bising kat Tirani sebab dating dengan Suci, pastu biler jumpe Suci diam tak terkate....

Suci.....tak sesuci namenye, anak luar nikah plak.....dan macam gadis gadis lain memang kuat beremosi...Suci pempuan yang setia, tapi keras kepale. kalau A kate die, A lah. gambo bogel die dengan Resap agak hot diperkatekan gara-gara Roalie,aweks Deru mulut capoi pergi buat havoc satu kampus, aku syak die nak kenekan Suci, tp Suci relek jek, wat takde bende jadik....yang paling best dalam bookz ni, mcm mane lah die masuk dalam jiwe Suci, aku rase die mcm paham jiwe perempuan yang beremosi mcm mane kot. kalau tak caye, masekan part belakang tu siap ade buat EPILOG plak. aish. hebat....

#Sang Bohemian ni overall nye cerite pasal engkau lah, zaman kampus kau macam mane, kaler die warna warni ke takde warna.....n yang penting its all about friendship. time kampus kau, ko akan kenal, mane member betul and mane member tak betul. member time susah senang, n time gembira sedih...seswai utk aku yang dalam mood final sem ni, konklusi semua ada dalam buku sang bohemian....and after dah habis baca buku ni ko tengok cover belakang, ko judge sendirik diri ko berlabel macam mane?


1 comment:

  1. Ok tak baca lagi. In fact, takde pun lagi bukunya >.<

    ReplyDelete

ShareThis